Coordonatorul campaniei de vaccinare a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, ce părere are despre ultimul bilanț al situației Covid din România în care a fost anunțat un număr record de decese, dar și despre numărul mare de pacienți din ATI și UPU.

“Dacă ne uităm în ultimele zile, vedem că numărul pacienților de la ATI rămâne constant. Asta nu înseamnă că nu sunt pacienți care ajung la ATI, pentru că astăzi au fost peste 590 pacienți care au decedat. Locul lor a fost luat de alți pacienți care au avut nevoie de Terapie Intensivă. Zilnic, chiar dacă aparent numărul celor din ATI pare constant, locul celor care decedează e luat imediat de alți pacienți care așteaptă la Urgențe”, a afirmat Valeriu Gheorghiță. 

Totodată, oficialul a fost întrebat și dacă se așteaptă la creșterea numărului de decese Covid, în următoarele săptămâni.

“Sunt pacienți care vin cu insuficiență respiratorie de acasă, majoritatea nevaccinați, cu boli cronice, sau vârstnici care ajung în stare generală foarte deteriorată. Este cât se poate de evident că acest trend se va menține în ceea ce privește numărul de decese, deoarece știm foarte clar că evoluția cazurilor grade în ATI și al deceselor este decuplată de cea a cazurilor noi, astfel că există o întârziere de două săptămâni între cele două criterii, număr de cazuri și de decese”, a completat oficialul.

Valeriu Gheorghiță a reiterat faptul că există o relație directă între numărul de decese Covid și rata de vaccinare din fiecare țară:

“Există o diferență uriață între numărul deceselor înregistrate în România și între țările care au înregistrat o acoperire mare vaccinală. Media deceselor pe ultimele șapte zile la un milion de locuitori, în România, este de peste 50 de ori mai mare decât în Danemarca, țară cu o acoperire vaccinală de peste 80%, și de aproape 68 de ori mai mare decât în Portugalia, care are o rată de vaccinare de peste 90%. Acestea sunt diferențele dintre țările cu rată mare de acoperire vaccinală și cele cu o rată redusă. Din acest punct de vedere, evident că în situația actuală, nu avem cum să avem o predictibilitate din punct de vedere epidemiologic. Imunizarea la nivel colectiv nu este suficient de mare pentru a controla evoluția acestui val patru”, a concluzionat coordonatorul campaniei de vaccinare, care a mai transmis în România, 42% din populația eligibilă a fost vaccinată.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday