Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat la Digi 24 că aproximativ 200 de mii de persoane programate cu AstraZeneca s-au retras, dar în perioada următoare vor fi deschise toate centrele de la nivel naţional care au fost pregătite prin alocare suplimentară de vaccinuri de la Pfizer şi respectiv de la Moderna. Pentru centrele cu AstraZeneca, unde ritmul de vaccinare a scăzut substanţial, vor fi alocate vaccinuri de la Johnson & Johnson.

“Este frustrant ce se întâmplă la nivel european cu serul AstraZeneca. Vorbim în momentul de față de un risc de apariție a cazurilor de tromboze de 6 persoane la un milion. Din 34 de milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca, 222 au raportat cazuri de tromboze, dintre care 19 au decedat. Aceste cazuri de cheaguri de sânge apar între 3 și 14 zile de la vaccinare”, a spus colonelul Gheorghiță.

Potrivit medicului militar, la doza de rapel cu serul AstraZeneca, frecvența reacțiilor adverse este mult mai scăzută, iar evenimente trombotice au fost înregistrate doar după prima doză. Acesta a adăugat că, la momentul actual, România are în stoc 750 de mii de doze de vaccin AstraZeneca.

Referitor la platforma de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a precizat că până pe 20 aprilie vor fi deschise 170 de centre suplimentare de vacccinare, cele mai multe dintre ele (144) pentru vaccinarea cu Pfizer. Întrebat fiind dacă reticența populației față de vaccinul AstraZeneca dă peste cap planul de a imuniza 5 milioane de persoane până la 1 iunie, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că această țintă poate fi atinsă și numai prin vaccinarea cu Pfizer și Moderna, deoarece numărul dozelor va fi suficient.

Gheorghiță a mai spus că, de la lansarea sistemului nou de notificare, prin care fiecare persoană este notificată o singură dată și are un interval de 24 de ore pentru a se programa, peste 800 de mii de persoane au fost notificate, iar eficiența a crescut foarte mult.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday