Doar 70% dintre persoanele vaccinate în testele de faza a III-a cu vaccinul dezvoltat de Oxford cu AstraZeneca nu au dezvoltat simptome de Covid-19, arată studiul publicat, potrivit BBC. Vaccinul are potențial de a ajunge la 90% în funcție de doza administrată, dar acest lucru urmează să fie aprofundat în perioada următoare, mai menționează AstraZeneca.

Companiile Pfizer și Moderna au anunțat o eficiență de 95%, dar nu au avut aceeași transparență în ceea ce privește publicarea rezultatelor.

Este în același timp o dezamăgire, dar și un triumf, scrie BBC, care consideră că vaccinul Oxford va ajunge în mai multe colțuri ale lumii, având în vedere prețul său mic. Guvernul britanic a comandat deja 100 de milioane de doze.

Vaccinul AstraZeneca va fi fabricat în mai multe țări, din India până în Brazilia și nu necesită măsuri speciale de transport și depozitare. Până acum AstraZeneca a încheiat numeroase acorduri de aprovizionare, inclusiv în peste 50 de țări cu venituri mici și medii din regiuni incluzând America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Asia și Europa de Est. Dacă vaccinul are succes, satisfacerea acestei cereri nu va fi ușoară. 

“Marea majoritate a populației globale trăiește în țări cu venituri mici și medii. Aceasta este o problemă pentru majoritatea oamenilor din lume”, a declarat Mark Eccleston-Turner, specialist în drept și boli infecțioase la Universitatea Keele din Anglia, pentru Bloomberg.

O doză de vaccin produs de AstraZeneca va costa între 4 și 5 dolari, compania declarând că „nu va face profit în timpul pandemiei”. Experții își fac însă griji cu privire la taxele pe care compania le va percepe atunci când criza va fi terminată. Pentru comparație, SUA au convenit în iulie să obțină vaccinul Pfizer și BioNTech la 19,50 dolari pe doză. Moderna a spus că vaccinul va costa între 32 și 37 de dolari pe doză pentru oferte mai mici și mai puțin pentru achiziții mai mari.

Un program global numit Covax, inițiat de Organizația Mondială a Sănătății, a făcut progrese într-un efort ambițios de a implementa viitoare vaccinuri în mod echitabil în întreaga lume, asigurând oferte pentru 700 de milioane de doze până acum. AstraZeneca a ajuns la un acord pentru furnizare în cadrul Covax. Institutul Serului din India a fost de acord să accelereze producția de vaccin Astra sau Novavax pentru țările cu venituri mici și medii, la un preț de maximum 3 dolari pe doză. Totodată, s-au semnat acorduri de parteneriat și cu Sanofi și GlaxoSmithKline. Pfizer și BioNTech, împreună cu Moderna, încă discută cu Covax o eventuală furnizare a vaccinurilor lor la prețuri reduse.

Sursă: comunicat AstraZeneca, BBC, Bloomberg

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday