Premierul desemnat Dacian Cioloș a susținut o conferință de presă după depunerea listei de miniștri și a programului de guvernare la parlament. Principalele declarații:

  • Am depus o listă de miniștri pentru un guvern monocolor al USR, pentru că nu este momentul pentru un experiment. Am vrut să ne pregătim să începem guvernarea fără alte complicații administrative, dacă guvernul trece. Vrem oameni care să-și asume deciziile dificile ce urmează, iar noi suntem cei care vor să-și asume.
  • Avem nevoie de un executiv capabil care să acționeze imediat. Programul de guvernare poate părea dur, dar este necesar. Avem nevoie de soluții și măsuri imediate pentru criza sanitară. Mor zilnic sute de oameni și trebuie să ne pregătim în același timp de criza energetică, ce poate lovi oamenii în această iarnă. Trebuie să lansăm PNRR, pentru a avea acces la fonduri și pentru a pune în practică acele măsuri prevăzute în acest program. Miniștrii propuși vor comunica de-acum încolo prevederile programului de guvernare, fiecare pe domeniul lui.
  • Sperăm ca forțele politice din parlament să acționeze cu bună credință, fără jocuri politice și fără speculații. Vom acționa în continuare cu onestitate, nu aveam intenția să deschidem o confruntare politicianistă în parlament doar de dragul disputei.
  • Sper ca fie parlamentar să se gândească de două ori înainte de a vota. Nu este momentul pentru jocuri, iar soluția noastră avantajează pe toată lumea. Sper să ajungem la pace politică, care să dea posibilitatea societății românești să treacă de iarnă. Am decis să mergem până la capăt, iar dacă acest guvern are susținere, se va decide prin vot. Sper să putem organiza audieri și votul cât mai repede, săptămâna aceasta. Birourile permanente reunite trebuie să ia această decizie și să începem demersurile. 
  • O majoritate se construiește în jurul unui program de guvernare. Poți să ai sau nu susținere printr-un vot în parlament, noi am încercat să construim o majoritate. Nu facem negocieri pe sub masă, pentru că aceste negocieri se fac înainte. Căutăm soluții permanent, însă.
  • Nu eu o să-i creez o majoritate lui Florin Cîțu. Eu am venit cu propunerea de guvern și program de guvernare. Nu mai răspund la aceste întrebări, întrebați la PNL ce au de gând să facă.
  • USR n-a spus că refuză categoric o soluție rezonabilă (o majoritate PNL). Nu intenționăm să construim o majoritate cu PSD și AUR. Nu am văzut nicio propunere din partea PNL.

Următorul pas pentru cabinetul propus de Cioloș este audierea miniștrilor în comisiile parlamentare. Ulterior, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor și Senatului vor stabili data ședinței comune pentru învestirea noului Guvern, termenul fiind de cel mult 15 zile. Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloș are nevoie de 234 de voturi.

Dacian Cioloș a anunțat ieri lista de miniștri, între care Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor, Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe, Stelian Ion – ministrul Justiției sau Ionuț Moșteanu – ministrul Dezvoltării. În programul de guvernare, cabinetul a propus măsuri dure pentru gestionarea crizei sanitare: concedierea angajaților la stat și privat care intră în contact cu publicul și nu au certificatul verde Covid, decalarea anului școlar cu două săptămâni, acces doar cu certificat în spații închise neesențiale (restaurante, cinema). Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday