Ar fi o decizie unilaterală și o încălcare clară a contractului”, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Summitului NATO organizat la Bruxelles. “Ar fi o încercare a Rusiei de a ocoli sancțiunile. Nu vom permite acest lucru. Timpul în care energia putea fi folosită pentru a ne șantaja a luat sfârșit“, a mai adăugat von der Leyen.

Anterior, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat și el că refuză să plătească pentru energie în ruble, spunând că moneda pentru plăți a fost deja specificată în contractele de achiziție și nu poate fi modificată. Mai mult, Germania va începe construcția de terminale pentru importurile de gaz natural lichefiat în acest an, a mai spus Scholz. SUA, de exemplu, este deja un exportator major de gaz natural lichefiat, potrivit BBC.

Astăzi, cei 30 de lideri ai țărilor NATO s-au întâlnit la Bruxelles pentru a lua decizii în urma evoluției războiului din Ucraina. Întrebat despre discuțiile privind criza energetică din Europa, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg a declarat că “Aliații își coordonează eforturile când vine vorba despre securitatea energetică pentru a reduce dependența de Rusia”.

Surse: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday