Universitatea Oxford a anunțat că a trecut în a doua fază a studiului clinic pentru vaccinul împotriva Covid-19, pe care îl dezvoltă în parteneriat cu compania farmaceutică AstraZeneca, și recrutează peste zece mii de voluntari. Aceasta, în ciuda faptului că testele făcute până acum pe maimuțe au arătat că vaccinul NU a fost eficient – toate maimuțele vaccinate au fost infectate, însă au făcut o formă moderată a bolii. În timp ce două din trei maimuțe nevaccinate au făcut pneumonie virală, niciuna dintre cele vaccinate nu a făcut.

Ulterior testelor pe maimuțe, Oxford a început faza I de testare prin injectarea vaccinului pe o mie de oameni, dar rezultatele studiilor începute luna trecută nu sunt cunoscute încă. După faza a doua, cu 10 mii de voluntari, urmează o a treia fază, în care vaccinul ar urma să fie testat pe 30 de mii de oameni.

Până acum Guvernul britanic a alocat 65 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea acestui vaccin, iar o agenție guvernamentală americană a dat un miliard de dolari companiei farmaceutice AstraZeneca pentru 400 de mii de doze din vaccinul Oxford, care ar putea fi gata în toamnă.

AstraZeneca și Universitatea Oxford spun că vor  pune la dispoziție până în septembrie 30 de milioane de doze de vaccin contra coronavirusului și s-au angajat să livreze 100 de milioane de doze până la finalul anului. Vaccinul va fi livrat cu prioritate în Marea Britanie. În prezent, peste o sută de vaccinuri sunt dezvoltate la nivel mondial, dar numai opt dintre ele au ajuns în faza de studiu clinic.