Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va protesta „public și academic”  față de metodologia de clasificare și ierarhizare a universităților românești propusă de Ministerul Educației, se arată într-un comunicat. 

„Ministrul actual al Educației ține cu orice preț să finalizeze clasificarea universităților (incluzând ierarhizarea domeniilor de studii). Dânsul și-a exprimat deja public viziunea și așteptările de la un astfel de demers în momentul în care a afirmat că Universitatea din București nu merită gradul de încredere ridicat și că Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca nu este nicidecum competitivă, așa cum se crede. În acest proces și-a luat ca partener principal ARACIS și a găsit un gup de „experți internaționali” care să-i implementeze viziunile politice.

Din păcate, metodologia propusă este una complet greșită. Dacă a rezultat din neștiință, este îngrijorător, dar lucrurile încă pot fi corectate. Dacă a rezultat însă din rea-intenție, atunci acest demers este unul  care vizează siguranța națională!”, conform comunicatului.

Despre ARACIS, reprezentanții Universității spun:  „această instituție poate excela eventual în acreditarea universităților, nicidecum în clasificare/ierarhizare (care presupune elemente de competitivitate-excelență academică)”.

Se solicită Guvernului  „să nu permită un astfel de demers care urmărește înlocuirea realității academice cu clasamente/ierarhii politice”.

Se menționează că universitățile tradiționale vor supraviețui acestui  „asalt efemer, trist și dezamăgitor”, dar că riscul este „pentru competitivitatea României și imaginea acesteia în spațiul european/internațional”.

Universitatea va protesta față de acest demers, precum transmite în comunicat:

„Dacă UBB, ca instituție publică, va fi forțată de minister să intre într-un demers de clasificare/ierarhizare absurd din punct de vedere academic, o va face, deoarece este constrânsă legal, dar va protesta public și academic (și prin alte mijloace), iar cu prima ocazie va avea grijă ca aceste derapaje să fie corectate și modificate ireversibil în direcția academică corectă. Acest mesaj se aplică și metodologiei de clasificare a școlilor doctorale (aflată de asemenea în lucru, în aceeași formulă, minister-ARACIS)”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday