Parlamentul European a adoptat, marți, un proiect în valoare de 3,15 miliarde de euro, care presupune dezvoltarea unui nou sistem de sateliți de telecomunicații securizate. “Infrastructura pentru reziliență, interconectivitate și securitate prin satelit” (IRIS2) are ca scop asigurarea conectării la internet în orice zonă a spațiului european, pentru a permite guvernelor, serviciilor de informaţii și armatelor să comunice în siguranță. Primele lansări urmează să aibă loc în 2024, iar serviciul complet va fi operațional în 2027.

Sistemul va asigura securitatea spaţiului aerian, inclusiv prin urmărirea baloanelor de spionaj, sau a obiectelor aflate la altitudini mari, în spaţiul aerian european. Baloanele de spionaj chinezești operează în mod obișnuit la altitudini de 20 de mii de metri și ar putea fi mai ușor reperate din sateliți decât de radarele de la sol, potrivit unui eurodeputat francez.

Sursa alternativă: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday