Potrivit comunicatului Comisiei Europene, finanțarea va fi utilizată pentru “a aborda cele mai urgente nevoi umanitare prin furnizarea de servicii medicale de urgență, acces la apă potabilă și condiții de igienă, adăpost și protecție, asistență în numerar și sprijin împotriva violenței bazate pe gen“.

Pachetul include 45 de milioane de euro pentru proiecte umanitare în Ucraina și cinci milioane de euro pentru Republica Moldova, unde încă se mai află aproape 100 de mii de refugiați ucraineni. Niciuna din cele două țări nu sunt state UE.

Cu milioane de oameni în tranzit sau prinși în zone de război active, nevoile din Ucraina sunt deja masive. Acum, trebuie să fim pregătiți pentru o creștere suplimentară a atacurilor nemiloase ale Rusiei asupra Ucrainei, în special în est“, a declarat comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

“Banii vor ajuta oamenii din zonele greu accesibile, care nu au acces la asistență medicală, apă și electricitate, și pe cei care au fost forțați să fugă și să lase totul în urmă“, a adăugat comisarul.

UE a alocat până acum 143 de milioane de euro pentru ajutor umanitar în Ucraina. Această finanțare face parte din pachetul de sprijin de un miliard de euro promis de Comisia Europeană la începutul acestei luni.

Surse: Comisia Europeană, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday