Ursula von der Leyen a declarat că Uniune Europeană este pregătită în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze către vestul Europei, pe fondul tensiunilor de la granița ruso-ucraineană, precizând că blocul comunitar a negociat și va încheia contracte de furnizare de gaze natuale lichefiate (GNL) cu SUA, Qatar, Egipt, Azerbaidjan, Nigeria și Coreea de Sud. Comisia a negociat și cu Japonia pentru cedarea unor livrări care erau inițial contractate de această țară.

Tokyo a anunțat încă de săptămâna trecută că va trimite mai multe nave cargo cu LNG către Europa, în urma unei solicitări venite din partea UE și SUA. În ianuarie, blocul comunitar a importat o cantitate record de gaz natural lichefiat, 11 milioane de tone de metri cubi, jumătate numai din Statele Unite.

25% din necesarul de gaze naturale al Europei este asigurat de Rusia, dar în această iarnă livrările au scăzut foarte mult, fapt ce a provocat o creștere fulminantă a prețurilor. Pe măsură ce se apropie primăvara, dependența Europei de gaz natural scade, iar în prezent depozitele sunt încă umplute în proporție de 34%.

Sursa: Reuters

Sursa foto: Natallia Pershaj | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday