Oficialii europeni acuză Rusia și China de răspândirea unor periculoase dezinformări, mai ales de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe a declarat că Pandemia de coronavirus a fost acompaniată de o masivă “infodemie”: “Am fost martorii unui val de informații înșelătoare, farse și teorii ale conspirației, dar și a unei influențe țintite de actori statali. Unele dintre ele au urmărit slăbirea Uniunii și a statelor sale membre

Pe de altă parte, Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene, a avertizat că următorul front al fakenews este vaccinarea. În doar două luni, dorința de vaccinare a scăzut cu 20% în Germania. Jourova a subliniat că știrile false afectează nu numai sănătatea cetățenilor, dar și pe a democrației, căci subminează capacitatea de răspuns a guvernelor și are un impact asupra economiei.

China a reacționat la acuzațiile Comisiei Europene, printr-un purtător de cuvânt care a precizat că țara sa se consideră o victimă a fakenews și că a luptat întotdeauna împotriva diseminării acestora.

Surse alternative: Reuters, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday