Uniunea Europeană propune renunțarea, pe fondul pandemiei, la reglementările normale în cazul medicamentelor generice pentru a căror producție este necesară obținerea unei licențe de la firmele care le-au dezvoltat și dețin brevetele. 

”Comisia consideră că este necesar să se asigure că există sisteme eficiente de eliberare a licențelor obligatorii, care să fie utilizate ca mijloc de ultimă instanță și o plasă de siguranță, atunci când toate celelalte eforturi de a pune la dispoziție proprietatea intelectuală au eșuat”, se arată în comunicatul Comisiei. 

Măsura ar permite statelor UE să producă medicamente generice (așa cum ar fi Remdesivirul) fără acordul companiilor farmaceutice care le-au dezvoltat și dețin în continuare drepturile de proprietate intelectuală.

Oareceum ironic, propunerea face parte dintr-un plan de acțiune al UE privind proprietatea intelectuală care vizează în principal consolidarea protecției brevetelor companiilor din UE împotriva actorilor străini, notează Reuters.

În primele luni ale pandemiei COVID-19, mai mulți politicieni au cerut UE să utilizeze această pârghie pentru a avea acces la potențialele vaccinuri și medicamente împotriva Covid, care au fost dezvoltate în mare parte în afara blocului comunitar.

Executivul UE a refuzat până acum să apeleze la această măsură și a încheiat acorduri în valoare de miliarde de euro cu producătorii de medicamente pentru a asigura tratamente pentru COVID-19.

Situația de urgență a condus la o reconsiderare a procedurilor existente, care intră în mare parte în competența guvernelor naționale din UE. „Comisia solicită statelor membre să se asigure că instrumentele pe care le au sunt cât mai eficiente posibil. De exemplu, prin instituirea unor proceduri rapide pentru eliberarea licențelor obligatorii în situații de urgență ”, se mai spune în document.

Pentru a evita disturbarea comerțului și inovării, Comisia are în vedere, de asemenea, crearea unui mecanism de coordonare de urgență care să fie declanșat rapid, atunci când un stat UE dorește să elibereze o licență de producție.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday