Liderii statelor membre din Uniunea Europeană au stabilit că vor permite o amânare pentru Brexit până pe 22 mai, cu condiția ca acordul premierului Theresa May să fie aprobat săptămâna viitoare de Parlamentul britanic, transmite BBC. În eventualitatea în care acordul nu va fi aprobat, termenul pentru ieșirea Marii Britanii din UE va fi amânat doar până pe 12 aprilie, conform unui mesaj postat de Donald Tusk pe Twitter. Miercuri, Theresa May anunța oficial că Marea Britanie solicită amânarea termenului de ieșire din UE până pe 30 iunie.

Corespondenții BBC notează că deși s-au purtat discuții privind ieșirea Marii Britanii din UE, niciunui reprezentant al Marii Britanii nu i s-a permis să participe la ședința liderilor UE, care au stabilit următorii pași pentru Brexit.

După anunțul Theresei May, Reuters a scris că Comisia Europeană  se opune prelungirii amânării ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană la acea dată, potrivit unui document intern. Jean Claude Juncker a declarat ieri că „nu vor mai fi renegocieri sau noi discuții, nici garanții în plus față de cele deja date”.

Astăzi peste un milion de persoane au semnat o petiție online prin care îi cer premierului May să anuleze Brexit. Petiția a trecut rapid pragul de 100.000, ceea ce înseamnă că va fi examinată în dezbatere în ParlamentComisia pentru petiții din Parlamentul European a menționat că rata semnăturilor a fost “cea mai mare pe care site-ul a avut-o vreodată”. 

Pe 12 martie parlamentul britanic a votat respingerea acordului pentru Brexit negociat de Theresa May cu Uniunea Europeană (242 parlamentari au votat “pentru”, în timp ce 391 au votat “împotrivă”). Și în ianuarie, parlamentarii au respins acordul pentru ieșirea țării din UE, iar în urma votului opoziția a depus și o moțiune de cenzură împotriva lui May, care a fost respinsă însă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday