UNIFARM are în stoc 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale. Materialele au fost cumpărate anul trecut, în timpul stării de urgență, “în schimbul unor sume de bani impresionante”. Conducerea companiei vrea să cedeze stocul Departamentului pentru Situații de Urgență, dar este necesară o modificare legislativă în acest sens.

Compania mai argumentează că achiziţionarea stocului de echipamente pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepţional, în condiţiile unei pieţe extrem de volatile, în perioada stării de urgenţă din anul 2020.

Astfel, potrivit UNIFARM, este necesară modificarea OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare pentru deblocarea materialelor, deoarece “au fost achiziţionate cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluţia ulterioară a preţurilor a cauzat nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc”.

Săptămâna trecută, România a cerut ajutor țărilor UE pentru medicamente și alte echipamente, prin Mecanismul de Protecție Civilă. Primele care au răspuns solicitării au fost Olanda și Polonia, care vor oferi României 250 de concentratoare de oxigen.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday