”Prin selectarea sistemelor NASAMS, care protejează și capitala SUA și sunt utilizate pe scară largă în NATO, am optat pentru o soluție care să se potrivească cel mai bine cu cerințele Alianței”, a declarat comisarul guvernamental Gaspar Maroth.

Potrivit oficialului, noile sisteme de rachete vor înlocui tehnologia sovietică depășită, sistemul antirachetă Kub aflat în serviciul armatei maghiare din 1976. Noul sistem protejează o arie semnificativ mai mare și permite distrugerea mai multor ținte în același. În plus, NASAMS va putea realiza atacuri aeriene cu vehicule aeriene fără pilot (drone) și aeronave robotizate. În dotarea armatei maghiare vor intra 120 de rachete cu rază medie și 60 de rachete cu rază lungă de acțiune în următorii trei ani.

Achiziția se va realiza în baza unui contract în valoare de un miliard de dolari semnat de Budapesta în august și aprobat de administrația Trump, cu care premierul maghiar a avut relații bune. După alegerile din SUA, Viktor Orban se confruntă cu perspectiva unei relații mai complicate cu președintele ales Joe Biden, după ce i-a acuzat pe democrații americani de „imperialism moral”.

Surse alternative: Reuters, Financial Post, Magyar Nemzet.

Foto: Sistem de lansare NASAMS 1

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday