În total 60 de redactori și trei editori au demisionat, după ce anunțaseră, acum două zile, că redacția se află “sub presiuni editoriale externe,” potrivit Reuters.

“Ni s-a spus tot timpul că sunt două condiții pentru independența Index: nu trebuie să avem niciun amestec extern asupra conținutului și nici asupra structurii redacției. Demiterea redactorului șef este o ingerință clară asupra structurii redacției, iar noi considerăm asta ca fiind o presiune externă” se arată într-un comunicat al jurnaliștilor Index.hu.

De altfel, demiterea conducerii portalului Index.hu a primit imediat o reacție europeană, comisarul Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene, exprimându-și îngrijorarea vis-a-vis de situația presei din Ungaria. În ultimii ani, rând pe rând, redacțiile independente sau de opoziție față de Viktor Orban s-au închis.

Aflat în Portugalia, ministrul ungar de Externe a respins acuzațiile, spunând că guvernul nu poate avea niciun fel de interferență într-o firmă privată, în vreme ce fundația care deține portalul Index.hu a declarat că au existat unele probleme cu încasările de publicitate.

Surse: Reuters, Politico

Foto: Bődey János/Index