În total 60 de redactori și trei editori au demisionat, după ce anunțaseră, acum două zile, că redacția se află “sub presiuni editoriale externe,” potrivit Reuters.

“Ni s-a spus tot timpul că sunt două condiții pentru independența Index: nu trebuie să avem niciun amestec extern asupra conținutului și nici asupra structurii redacției. Demiterea redactorului șef este o ingerință clară asupra structurii redacției, iar noi considerăm asta ca fiind o presiune externă” se arată într-un comunicat al jurnaliștilor Index.hu.

De altfel, demiterea conducerii portalului Index.hu a primit imediat o reacție europeană, comisarul Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene, exprimându-și îngrijorarea vis-a-vis de situația presei din Ungaria. În ultimii ani, rând pe rând, redacțiile independente sau de opoziție față de Viktor Orban s-au închis.

Aflat în Portugalia, ministrul ungar de Externe a respins acuzațiile, spunând că guvernul nu poate avea niciun fel de interferență într-o firmă privată, în vreme ce fundația care deține portalul Index.hu a declarat că au existat unele probleme cu încasările de publicitate.

Surse: Reuters, Politico

Foto: Bődey János/Index

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday