Parlamentul de la Budapesta, dominat de Fidesz, partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban (are o majoritate de două treimi) a votat azi modificarea celui de-al nouălea amendament la constituție, stipulând că  familia este bazată pe căsătorie și relația părinte-copil. Mama este o femeie, tatăl un bărbat”. Amendamentul propus de guvern a fost adoptat cu 134 de voturi pentru, 45 împotrivă și cinci abțineri. De asemenea, noua modificare impune ca părinții să își crească copii într-un spirit creștin: “Ungaria apără dreptul copiilor de a se identifica cu genul lor de la naștere și asigură creșterea lor pe baza identității constituționale a națiunii noastre și a valorilor bazate pe cultura noastră creștină”, se mai stipulează în noua Constituție.

Ungaria nu a permis niciodată căsătoria între persoane de același sex, dar recunoaște totuși parteneriatul civil. Adopțiile de către cuplurile homosexuale a fost posibilă până acum dacă un partener depunea o cerere ca persoană singură.

Deși există excepții pentru persoanele singure sau membrii familiei care pot adopta copii, ”regula principală este că numai cuplurile căsătorite pot adopta un copil, adică un bărbat și o femeie căsătoriți”, a scris ministrul Justiției Judit Varga. Cererile de adopție depuse de persoanele necăsătorite trebuie aprobate de ministrul Familiei.

La începutul acestui an Ungaria a adoptat o lege care interzice schimbarea de gen. 

Grupurile pentru drepturile LGBTQ au denunțat modificările și au cerut liderilor europeni să intervină. ”Aceasta este o zi întunecată pentru comunitatea LGBTQ din Ungaria și o zi întunecată pentru drepturile omului”, a declarat David Vig, directorul Amnesty Hungary.

Surse alternative: Reuters, Hungary Today

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday