Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a spus că submarinul Soryu, care efectua un antrenament de rutină, a văzut nava comercială prin periscop în timp ce se ridica, dar nu a putut să o evite la timp. “Soryu a răzuit carena navei pe măsură ce ieșea la suprafață. Este extrem de regretabil un asemenea incident”, a spus Kishi.

Trei membri ai echipajului submarinului au suferit răni ușoare. Nava comercială, înregistrată în Hong Kong, nu a raportat avarii și a părăsit zona la scurt timp după coliziune. Deoarece echipamentul de comunicații al submarinului a fost avariat în accident, raportarea incidentului a fost întârziată, echipajul reușind în cele din urmă să raporteze cu ajutorul unui telefon mobil.

Paza de coastă a Japoniei a anunțat că va deschide o anchetă, deoarece incidentul ar putea constitui un pericol pentru trafic din cauza neglijenței, în timp ce Comitetul pentru Siguranță în Transporturi din Japonia a declarat că și-a lansat propria investigație.

Un incident similar s-a produs anul trecut în luna martie, când un submarin distrugător similar a lovit o barcă de pescuit chineză. De asemenea, în urmă cu 20 de ani un submarin american a lovit și a scufundat accidental o navă de pescuit japoneză, iar nouă persoane și-au pierdut viața, printre care și patru elevi de liceu, lângă Honolulu. Marina SUA a plătit atunci despăgubiri de 16,5 milioane de dolari familiilor victimelor.

Sursa: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday