Acest studiu clinic (Faza 3) a arătat că cea de-a treia doză (booster) de vaccin Pfizer avea o eficacitate de 95.6% împotriva bolii, într-o perioadă în care tulpina Delta era prevalentă. Vârsta medie a participanților a fost de 53 de ani, peste jumătate dintre participanți având vârste cuprinse între 16 și 55 de ani și un sfert de peste 65 de ani. Studiul a arătat și că “doza booster are un profil de siguranță favorabil”.

Compania Pfizer a transmis că eficacitatea schemei sale de vaccinare în două doze scade în timp, citând un studiu în care eficiența serului a scăzut de la 96% la 84%, la patru luni după administrarea celei de-a doua doze. 

În cadrul studiului, durata medie dintre a doua doză și administrarea booster-ului sau a unei doze placebo în cadrul studiului a fost de aproximativ 11 luni, adăugând că au existat doar cinci cazuri de infectare cu Covid în grupul vaccinat cu trei doze și 109 cazuri în grupul care a primit doza placebo.

Rezultatele detaliate ale studiului vor fi transmise pentru revizuire și publicare către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și alte agenții de reglementare.

În Europa, EMA a aprobat la începutul lui octombrie vaccinarea cu a treia doză de Pfizer/BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani, lăsând statelor posibilitatea să aleagă singure populațiile eligibile. De exemplu, Franţa a început să administreze această doză persoanelor în vârstă (la șase luni de la doza a doua) și persoanelor cu un sistem imunitar slăbit. În Israel, autoritățile au înăsprit regulile pentru persoanele ce dețin certificat verde Covid, fiind valabil doar pentru cei vaccinați cu doza a treia sau pentru care nu au trecut șase luni de la rapel.

Surse: Reuters, Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday