Potrivit cercetărilor efectuate în februarie de Centrul Medical Hadassah – Universitatea din Ierusalim, anticorpii au fost detectați la toate cele 20 de femei cărora li s-au administrat ambele doze de vaccin Pfizer/BioNTech în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, dar și la nou-născuți.

”Constatările noastre subliniază faptul ca vaccinarea femeilor însărcinate poate oferi protectie maternă și neonatală față de infecția cu SARS-CoV-2”, se arată în studiu. Cercetătorii israelieni vor urmări în continuare cât timp vor dura anticorpii obținuți de copii în timpul sarcinii.

Cercetătorii spun că studiul a cuprins un număr foarte mic de persoane și sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua efectul vaccinării în diferite stadii ale sarcinii, precum și siguranța și eficacitatea diferitelor vaccinuri disponibile la momentul actual.

Un studiu separat din SUA, aflat în așteptarea evaluării, a constatat că anticorpii induși la femeile gravide din vaccinurile ARNm COVID-19, cum ar fi vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, au fost transferați copiilor prin intermediul placentei sau al laptelui matern. 

În Florida, o femeie care a primit prima doză de vaccin Moderna în săptămâna 36 de sarcină a născut recent primul copil cu anticorpi Covid-19 obținuți ”după vaccinarea maternă”. Cercetătorii au analizat sângele din cordonul ombilical al bebelușului și au detectat anticorpii la momentul nașterii. 

”Din câte știm, acesta a fost primul caz din lume care a fost raportat despre un copil născut cu anticorpi după vaccinarea mamei. Am testat cordonul bebelușului pentru a vedea dacă anticorpii mamei au trecut la copil, ceea ce se întâmplă cu alte vaccinuri administrate în timpul sarcinii”, a declarat dr. Paul Gilbert. 

”Acesta este un caz, dar vor fi mii și mii de copii născuți de mame care au fost vaccinate în următoarele câteva luni. Studiile ulterioare trebuie să determine cât va dura această protecție. Trebuie să se stabilească nivelul de protecție sau câți anticorpi trebuie să aibă un copil pentru a fi protejat”, a declarat dr.Chad Rudnick.

Pfizer și BioNTech au anunțat luna trecută că au început un studiu internațional pe patru mii de voluntari pentru a evalua siguranța și eficacitatea vaccinului COVID-19 la femeile însărcinate sănătoase. De asemenea, și acest studiu va evalua dacă femeile însărcinate vaccinate transferă anticorpi copiilor.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday