Raportul a examinat încălcările drepturilor omului și crimele de război ale Armatei Ruse de la invadarea Ucrainei. A fost întocmit de cercetătorii de la Universitatea Yale din Statele Unite, în colaborare cu specialiști de la Conflict Observatory, şi face parte dintr-un proiect susținut de Departamentul de Stat. Cercetătorii au aflat că există cel puțin 43 de tabere care fac parte dintr-o “rețea sistematică întinsă pe toată suprafaţa Rusiei și în Crimeea”, unde au fost ținuți copii ucraineni odată cu invadarea Ucrainei. 

Printre copiii capturaţi se găsesc cei care au custodie incertă din cauza războiului, cei pe care Rusia i-a considerat orfani, cei care se aflau în grija instituţiilor de stat ucrainene, dar şi cei cu părinţi şi tutela familială bine definită, se arată în raport. Mai mult, unii dintre copii au fost adoptați de familii rusești sau mutați în centre de plasament în Rusia.

Nathaniel Raymond, unul dintre cercetători, a subliniat că printre cei identificaţi se numără și copii cu vârste extrem de fragede, începând de la patru luni, şi că unele tabere începeau pregătirea militară unor copii de doar 14 ani, deşi nu sunt dovezi că au și fost trimişi ulterior pe câmpul de luptă. “Ceea ce este documentat în acest raport este o încălcare clară a celei de-a patra Convenții de la Geneva”, a declarat Raymond.

Acesta a mai spus că taberele ar putea constitui o dovadă că Rusia a comis genocid în timpul invaziei sale în Ucraina, deoarece transferul unor persoane în scopul schimbării, modificării sau eliminării identității naționale poate fi considerat, de asemenea, genocid.

Ambasada Rusiei la Washington a declarat că Rusia nu reţine copiii cu forţa, ci îi acceptă pe cei care au fost forțați să fugă din Ucraina. “Facem tot posibilul să păstrăm persoanele minore în familii, iar în cazurile de absență sau deces al părinților și rudelor – să transferăm orfanii sub tutelă”, a transmis ambasada pe Telegram.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a afirmat că ar putea fi luate măsuri împotriva a 12 cetățeni ruși indicați în raport. 

Surse: Reuters, Raport Conflict Observatory

Foto satelit: Maxar

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday