Raportul declasificat, publicat de administrația Biden, spune că prințul a aprobat un plan pentru capturarea sau uciderea jurnalistului, cunoscut pentru criticile la adresa politicilor promovate de liderul saudit.

Este pentru prima dată când SUA îl numesc public pe prințul moștenitor ca responsabil. Mohammed bin Salman neagă acuzațiile. Khashoggi a fost ucis în timp ce vizita consulatul saudit la Istanbul.

Raportul numește persoanele care ar fi presupuși complici sau responsabili pentru moartea lui Khashoggi, dar notează că nu se știe de cât timp erau organizate planurile. Autoritățile saudite au spus inițial că jurnalistul fusese ucis din greșeală, în timp ce ar fi fost căutat pentru o extrădare forțată, iar o instanță saudită a judecat și condamnat în acest sens cinci persoane la 20 de ani de închisoare, după ce inițial primiseră o sentință de condamnare la moarte. În 2019, raportorul special al ONU, Agnes Callamard, a acuzat statul saudit de „execuția deliberată, premeditată” a lui Khashoggi și a respins procesul saudit catalogându-l „antiteză a justiției”.

BBC notează că președintele SUA Joe Biden va adopta probabil o linie mai fermă decât predecesorul său Donald Trump în ceea ce privește drepturile omului și statul de drept în Arabia Saudită, un aliat american cheie în Orientul Mijlociu.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday