Partidul spaniol de extremă dreapta Vox a câștigat cele 12 locuri la alegerile din Andaluzia, potrivit rezultatelor preliminare, cu aproape 98% din voturi numărate, scrie ReutersPartidul a fost fondat la sfârșitul anului 2013.

Presa internațională scrie că a fost pentru prima oară când au avut succes și în Spania ideile naționaliste care au câștigat popularitate în alte țări europene, după anul 1975 când s-a încheiat dictatura autoritară a lui Francisco Franco.

Socialiștii, care au condus regiunea sudică de la revenirea Spaniei la democrație, au obținut majoritatea voturilor, 33 de locuri din cele 109 ale parlamentului regional. Partidul Popular a obținut 26 de locuri, iar cel de centru-dreapta, Ciudadanos, 21 de locuri.

Liderul francez de dreapta, Marine Le Pen, a scris pe Twitter: ,,Felicitări puternice și calde prietenilor mei de la Vox, care în această seară în Spania au obținut un rezultat foarte semnificativ pentru o mișcare atât de tânără și dinamică”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday