Un miliard de doze de vaccin anti-Covid au fost livrate statelor sărace prin programul COVAX al OMS. Totuși, 40% din populația lumii încă nu a primit nici măcar o doză de ser.

Programul COVAX a fost înființat în 2020 pentru a asigura accesul global la vaccinurile împotriva coronavirusului, în special în țările sărace. Livrarea dozelor a început în februarie 2021, primele ajungând în Ghana, iar de atunci 144 de țări au beneficiat de program, care a primit donații în valoare de peste 10 miliarde de dolari. 

COVAX a ajuns la primul miliard de doze de vaccin anti-Covid livrate în 144 de țări și teritorii din întreaga lume”, a scris pe Twitter directorul executiv al Gavi – Alianța pentru Vaccinuri, Seth Berkley. “Este o piatră de hotar pentru cea mai mare și mai rapidă lansare a unui vaccin la nivel mondial din istorie”.

Avionul care transporta doza cu numărul un miliard a sosit în Kigali, Rwanda, sâmbătă seara, a spus Berkley. “M-am simțit mândru, dar și umil, știind cât de departe trebuie să mergem pentru a proteja pe toată lumea și a rezolva inechitatea vaccinurilor”.

Deși primele doze au devenit disponibile în decembrie 2020, furnizarea vaccinurilor către țările cu venituri mici a întârziat foarte mult. Statele mai sărace au fost nevoite să concureze cu cele mai bogate, care cumpărau mai multe doze și impuneau restricții la exportul vaccinurilor. Astfel, programul a rămas cu mult în urmă în ceea ce privește planul inițial de a livra două miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021.

În ciuda cifrei de un miliard de doze livrate, marea majoritate a populației din țările sărace rămâne nevaccinată. Aproximativ 67% din populația țărilor bogate a fost vaccinată, comparativ cu doar 5% din țările mai sărace, potrivit datelor OMS. 

Peste 40% din populația lumii a rămas nevaccinată, iar șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat joi că, similar, peste 85% dintre oamenii din Africa nu au primit nici măcar o doză de vaccin anti-Covid.

Sursă: Deutsche Welle.

Folosim cookies