Oamenii de știință au plantat semințe de Arabidopsis thaliana, cunoscută în limbajul popular drept gâscariță, o plantă des folosită în cadrul cercetărilor. În ciuda lipsei de material organic și a diferențelor mari dintre structura pământului lunar și a celui de pe Terra, cercetătorii au observat că plantele au început să încolțească. 

Probele de pământ de pe Lună au fost luate în timpul misiunilor NASA, din 1969 și 1972. Reuters explică faptul că această descoperire oferă o nouă perspectivă asupra posibilității ca oamenii să poată trăi pe alte planete.Plantele pot crește în material lunar. Această afirmație simplă este uriașă și deschide ușa către viitoare explorări folosind resursele existente pe Lună și probabil pe Marte”, a spus profesorul Anna-Lisa Paul, director al Centrului Interdisciplinar de Cercetare în Biotehnologie al Universității din Florida.

“Când am văzut prima dată abundența de lăstari verzi răsăriți din toate mostrele, ni s-a tăiat respirația”, mai explică profesorul.

Cercetătorii au plantat semințele în recipiente cu sol lunar, în care au adăugat o substanță nutritivă și le-au lăsat la 23 de grade C, sub o lumină LED, roz. După trei zile plantele au început să încolțească, iar după aproximativ o săptămână, cercetătorii le-au îndepărtat pe toate, lăsând una singură să crească până la 20 de zile, pentru a observa evoluția acesteia.

În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au observat că pentru ca plantele să poată crește în solul lunar, este foarte important ca acesta să nu fi fost expus timp îndelungat la radiații cosmice și la vântul solar. De asemenea, specialiștii explică și că nu au fost observate diferențe importante între plantele ce au rezultat din sol lunar și cele rezultate din cenușă vulcanică de pe Terra, existând similarități între cele două tipuri de sol.

Surse alternative: Reuters, Nature

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday