Într-un articol de opinie găzduit de Financial Times, expertul Shahin Vallée avertizează că în timp ce pandemia ia amploare în Europa, economia este departe de redresare, dar multe țări încă nu au înțeles acest lucru. Economia europeană dă deja semne că va trece în viitor printr-o recesiune în W (“double dip”), ceea ce ar însemna că după o aparentă revenire din prima cădere, o a doua mai profundă va urma. Vallée crede că principalul risc în acest sens este cel indus de politicile fiscale.

Reuniunile de primăvară ale FMI, reuniunea G20 a miniștrilor de Finanțe și cel mai recent Summit al liderilor UE par să indice un eșec al coordonării politicii economice internaționale. În timp ce FMI a solicitat un mai bun suport la nivelul comunității internaționale, instituția nu poate oferi însă puterea exemplului, deoarece a alocat doar 10% din totalul disponibilităților sale.

La recentul summit al UE, liderii europeni abia au reușit să depășească diferendele dintre ei, dar acestea au reapărut în privința pachetul de sprijin în valoare de 750 de miliarde de euro, aprobat în iulie. Ceea ce părea un eveniment istoric în vară, arată din ce în ce mai mult ca o “mlaștină” ce în aceste zile consumă energiile politice decât ajută statele membre. 

Poate cel mai îngrijorător este că multe state membre pariază încă pe o revenire economică în forță anul viitor și, pe lângă acest lucru, își planifică politica fiscală pe baza acestor previziuni. Puțini înțeleg cu adevărat că, deși acordul politic din iulie s-ar putea dovedi a fi un moment de cotitură pentru fiscalitatea europeană, acesta nu va aborda, de la sine, profunzimea și amploarea șocului economic din 2020 și 2021.

De asemenea, Comisia Europeană pare că nu reușește să își joace pe deplin rolul de coordonator, iar Germania refuză să se angajeze întru totul în discuțiile privind reformele cadrului fiscal european. Alegerile germane de anul viitor pot chiar să inhibe, mai degrabă decât să încurajeze, un răspuns fiscal național mai agresiv, pentru a evita o “taxare” din partea electoratului. 

Opinie FT: Shahin Vallée, fost consilier al președintelui Consiliului European și al ministrului Economiei din Franța, actual membru al Consiliului German pentru Diplomație.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday