Costul uriaș al extinderii a fost dezvăluit în contextul în care 51 de lideri europeni se află la Granada, în Spania, pentru a participa la reuniunea Comunității Politice Europene și pentru a discuta următoarele etape pentru cele nouă state care așteaptă să adere la UE, printre ele numărându-se Republica Moldova, Ucraina, Georgia și statele din Balcanii de Vest. “Toate statele membre vor trebui să plătească mai mult și să primească mai puțin de la bugetul UE. Multe state membre care sunt în prezent «beneficiare nete» vor deveni «contribuabile nete»”, se arată în documentul secretariatului Consiliului UE, prezentat de Financial Times.

Ucraina, de departe cea mai mare dintre cele nouă țări care au fost acceptate ca potențiali candidați, ar primi în total 186 de miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, potrivit documentului. Această sumă s-ar adăuga la estimările actuale mai mici ale costurilor de reconstrucție a Ucrainei, care au fost evaluate la aproximativ 400 de miliarde de euro anul acesta de către Banca Mondială.

Extinderea a devenit unul dintre cele mai urgente subiecte pentru UE, liderii reunindu-se vineri pentru a discuta cum să direcționeze dezbaterile care urmează să aibă loc pe teme-cheie, inclusiv bugetul, numărul de locuri în Parlamentul European, viitorul politicii agricole comune și, totodată, pentru a simula dacă un bloc extins ar putea continua să voteze în unanimitate în anumite domenii.

De asemenea, se dezbate dacă UE ar trebui să continue cu un proces cu două viteze, permițând statelor membre să intre treptat în bloc, sau dacă ar trebui să fie o acțiune de tipul “totul sau nimic”. La începutul acestei săptămâni, șeful diplomației UE a declarat că se opune celor care sunt în favoarea unui proces de aderare treptată, afirmând că ar fi imposibil de pus în aplicare. “Aderarea este aderare. Punct și de la capăt”, a declarat acesta la o reuniune în Ucraina.

Un diplomat european a declarat pentru The Guardian că se așteaptă ca bugetul să fie cel mai controversat subiect și că trebuie să fie stabilit până în 2027, când va începe următorul ciclu financiar. În acest fel, UE ar putea arăta că este pregătită, eliminând orice “scuză” pentru a întârzia discuțiile ulterioare privind dacă și cât de repede ar putea adera cele nouă state.

Documentul intern al UE mai estimează că bugetul ar crește cu 21%, ajungând la 1,47 miliarde de euro, dacă toate cele nouă țări ar adera la UE. Acest lucru ar implica o creștere semnificativă a contribuțiilor pentru Germania, Franța și Olanda. Suma cheltuită pentru agricultură s-ar modifica, de asemenea. Ucraina ar avea dreptul la 95 de miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, un alt cost pe care statele membre ar trebui să îl ia în considerare. Ucraina a argumentat că, în calitate de lider mondial pe piețele cerealelor, uleiului de floarea-soarelui, aderarea sa ar consolida securitatea alimentară a UE.

Un alt fond cheie, cunoscut sub numele de Fondul de coeziune, care oferă bani pentru infrastructura din țările mai puțin dezvoltate, ar fi, de asemenea, afectat în mod semnificativ de extindere. Conform formulei financiare actuale, Cehia, Estonia, Slovenia, Cipru, Malta și Lituania nu ar mai fi eligibile pentru aceste fonduri.

Există îngrijorări legate de faptul că, deși UE a stabilit obiective de reformă pentru Ucraina, Moldova și celelalte șapte țări care așteaptă să adere la bloc, nu a prezentat încă propuneri detaliate privind schimbările necesare în statele membre.

Sursa: FT

Foto: Denisismagilov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday