Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, iar pacientul infectat avea o variantă a tulpinei britanice (B.1.1.7) peste care a intervenit mutația E484K, care face virusul rezistent la vaccinuri, potrivit ultimelor raportări științifice.

Precizări tehnice:

La cele 3 variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) și din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deși numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conțin și mutația E484K de a prezenta o rezistență mai mare la anticorpii generați de vaccin, reducând astfel eficiența acestuia. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) și în lista Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situația epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenția Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante și în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvențiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutație.

 

În cadrul laboratorului Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), au fost realizate, pe parcursul ultimelor 2 săptămâni, secvențieri pentru un număr de 91 probe, provenite de la pacienți depistați pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza județelor Suceava, Cluj, Iași, Timiș și Botoșani. Din probele analizate, au fost depistate un număr de 88 noi cazuri aparținând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea in Marea Britanie, și un caz aparținând tulpinii B.1.1.7 + E484K.

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 din cele 44 de probe selectate din județul Suceava, 22 din cele 25 de probe selectate din județul Cluj, 17 din cele 17 probe selectate din județul Iași, 3 din cele 3 probe selectate din județul Timiș, precum și 2 din 2 probe selectate din județul Botoșani în această rundă de secvențiere.

Analizând retrospectiv cele 4 runde de secvențieri desfășurate în primele 3 luni ale acestui an, observăm că varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată astfel: în prima rundă de secvențiere, la o probă provenită dintr-un total de 20 secvențiate, în runda a doua de secvențiere, la 14 probe din cele 47 secvențiate, în cea de a treia rundă de secvențiere, la 65 de probe din cele 101 secvențiate, iar în această rundă, la 88 de probe din cele 91 secvențiate. Această situație indică un scenariu de evoluție epidemiologică similar celui din Marea Britanie, unde transmisibilitatea crescută a noii tulpini (B.1.1.7) a determinat ca noua variantă să devină dominantă în decurs de câteva săptămâni și să contribuie la creșterea accelerată a numărului de cazuri COVID-19 la finalul anului 2020 și începutul acestui an.

Sursă foto: Martinmark | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday