Pilotul avionului civil (care zbura de la Teheran la Beirut) afirmă că a evitat un dezastru, potrivit presei iraniene, dar câțiva pasageri au fost izbiți de tavanul aeronavei și au fost răniți ușor, în urma manevrei. Ministerul de Externe iranian investighează incidentul.

Pe Twitter a apărut o înregistrare filmată de unul dintre pasagerii aeronavei, în momentul în care aceasta pierde brusc altitudine.

Militarii americani au comunicat că aeronava F-15 se afla la o distanță sigură de avionul iranian de pasageri. Comandamentul central al armatei americane, care supraveghează trupele americane din regiune, a declarat că avionul F-15 a efectuat o inspecție vizuală a aeronavei iraniene când aceasta a trecut în apropierea bazei Al-Tanf din Siria, unde sunt prezente forțele americane, dar că nu s-a apropiat la mai puțin de o mie de metri de aeronava de pasageri.

Israelul și Statele Unite au acuzat în trecut compania aeriană Mahan Air că transferă arme pentru trupele de gherilă din Iran în Siria. Tensiunile dintre Teheran și Washington au escaladat din 2018, când președintele SUA, Donald Trump, a ieșit din acordul nuclear al Iranului și a introdus sancțiuni, care au lovit puternic economia Iranului.

Surse: Aljazeera, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday