Descoperirea a fost făcută de către experții Galeriilor Naționale din Scoția, în timpul unei radiografieri a lucrării pictorului olandez – “Capul unei țărănci” (1885). Autoportretul lui Vincent van Gogh, până acum necunoscut, era ascuns de straturi de carton și fusese lipit pe spatele pânzei principale.

Opera de artă prezintă un bărbat cu barbă, purtând o pălărie cu boruri și o eșarfă și, în mod surprinzător, urechea stângă a artistului, pe care și-a tăiat-o în 1888, este vizibilă. Experții cred că autoportretul a fost ascuns timp de mai bine de un secol, schița părând să facă parte din lucrările sale timpurii și să fie chiar prima sa explorare a autoportretelor, pentru care a devenit ulterior faimos.

Van Gogh era cunoscut pentru reutilizarea pânzei pentru a economisi bani, întorcând-o și lucrând pe partea opusă. Experții estimează că straturile de carton și lipici din spatele tabloului au fost aplicate înaintea unei expoziții la începutul secolului al XX-lea, după moartea artistului, când organizatorii au decis că lucrarea “Capul unei țărănci” este în stare mult mai bună decât portretul, care a fost astfel ascuns.

Deși este posibilă separarea celor două lucrări, procesul de îndepărtare a lipiciului și a cartonului va necesita o muncă delicată de conservare. Au loc cercetări cu privire la modul în care se poate face acest lucru fără a afecta în vreun fel tabloul “Capul unei țărănci”.

Aceasta este o descoperire semnificativă, deoarece se adaugă la ceea ce știm deja despre viața lui Van Gogh. Sunt multe de gândit cu privire la următorii pași, dar pentru noi este o altă descoperire care ne apropie de un artist incredibil”, a declarat Lesley Stevenson, conservator expert de tablouri la Galeriile Naționale.

Vizitatorii viitoarei expoziții “A Taste for Impressionism”, care va fi deschisă între 30 iulie – 13 septembrie la Academia Regală a Scoției din Edinburgh, vor putea vedea schița cu ajutorul razelor X printr-o casetă de lumină special creată.

Sursă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday