Boris Johnson a declarat că a primit o scrisoare de la Comisia pentru Privilegii, care investighează dacă acesta a mințit sau nu în fața Parlamentului în legătură cu scandalul partygate (privind petrecerile organizate în Downing Street în perioada carantinei) “în care se arată clar, spre marea mea uimire, că sunt hotărâți să folosească procedurile împotriva mea pentru a mă alunga din Parlament”. 

Am notificat astăzi asociația mea din Uxbridge și South Ruislip că mă retrag imediat [din funcția de parlamentar] și că voi declanșa imediat alegeri parțiale. Îmi pare foarte rău că renunț la minunata mea circumscripție electorală”, a mai precizat Boris Johnson. Comisia a recomandat ca fostul premier să fie suspendat pe o perioadă de zece zile. Uxbridge and South Ruislip este o circumscripție electorală reprezentată până acum în Camera Comunelor din Parlamentul Regatului Unit de către Boris Johnson. 

Politicianul britanic a acuzat comisia condusă de laburista Harriet Harman, dar care include și parlamentari conservatori, că “încă nu a prezentat nici cea mai mică dovadă că a indus în eroare Camera Comunelor cu bună știință sau din neglijență. Scopul lor a fost de la bun început să mă găsească vinovat, indiferente de fapte”.

În luna martie, Boris Johnson a recunoscut în fața comisiei că a indus în eroare Parlamentul, dar a negat că a făcut acest lucru intenționat și cu bună știință. El a recunoscut atunci că distanțarea socială nu a fost “perfectă” la adunările din Downing Street în timpul carantinei, dar a precizat că întâlnirile erau “esențiale și cu caracter de lucru”. Fostul premier al Marii Britanii a instat atunci că regulile – așa cum le-a înțeles el – au fost respectate în permanență.

Boris Johnson a fost amendat de poliție anul trecut pentru că a participat la petreceri organizate chiar la sediul guvernului, în perioada carantinelor prin care a trecut Anglia. De asemenea, a supraviețuit și unui vot de cenzură, după ce doar 41% dintre parlamentarii conservatori au votat pentru a-l răsturna, dar a demisionat oficial din funcția de prim-ministru în luna septembrie 2022.

Surse: TheGuardian, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday