Măsura interzicerii comerțului cu animale sălbatice se bazează în mare parte pe cea mai cunoscută teorie despre apariția coronavirusului, conform căreia pandemia de Covid a început odată cu transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la un animal la un om, prin intermediul unei piețe de comercializare a animalelor sălbatice din China.
Stimulentele pentru țările care raportează din timp apariția unor noi variante sau unor noi virusuri este, de asemenea, o măsură considerată crucială de către UE pentru a ajuta la detectarea rapidă și la evitarea mușamalizărilor unor astfel de probleme. Anul trecut, țările sud-africane s-au confruntat cu grave restricții de zboruri după apariția variantei Omicron, eveniment care ar putea stârni temeri cu privire la descurajarea raportărilor viitoarelor posibile focare, din cauza restricțiilor ce vor fi impuse și care vor afecta grav economia.
Un oficial european a precizat pentru Reuters că aceste stimulente ar putea include accesul garantat la medicamente și doze de vaccinuri împotriva noilor virusuri, bunuri la care națiunile sărace s-au străduit să obțină acces în timpul pandemiei de Covid, în mare parte din cauza problemelor de aprovizionare, generate de țările dezvoltate, care au cumpărat cu mult peste cantitățile necesare.
Națiunile care detectează și raportează din timp apariția unor noi virusuri ar putea primi, de asemenea, sprijin medical imediat, prin importarea de echipamente medicale dintr-un stoc global. Negociatorii internaționali se întâlnesc miercuri pentru prima dată pentru a pregăti contextul unor discuții oficiale pe această temă. Uniunea Europeană urmărește ca o versiune preliminară a acordului să fie conturată până în luna august, iar în condițiile în care se ajunge la o înțelegere, acordul este așteptat să fie semnat până în mai 2024.
La discuții vor participa delegații Japoniei, Olandei (care reprezintă UE), Braziliei (care reprezintă țările sud-americane), Africii de Sud, Egiptului și Thailandei. Cu toate acestea, potrivit Reuters, Bruxelles-ul a încercat să obțină sprijinul deplin al SUA și al altor țări dezvoltate pentru a adopta un astfel de acord, dar unele dintre aceste state, precum Brazilia, se declară sceptice cu privire la acest plan.
Sursă alternativă: Reuters
Foto: Visivasnc | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.