Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat că a convenit suspendarea tarifelor vamale după o discuție cu Joe Biden, în contextul disputelor Airbus-Boeing, pentru o perioadă inițială de patru luni. Mutarea este primul pas către rezolvarea unei dispute comerciale de lungă durată. 

Cele două părți au ajuns la o înțelegere după discuții intense, într-un semn că diferendul comercial transatlantic privind ajutorul de stat acordat Airbus și Boeing, ce durează de 16 ani, ar putea lua sfârșit. Înțelegerea poate deschide calea unei cooperări mai largi în domeniul comerțului, după tensiunile din timpul administrației Trump, care amenințau să se transforme într-un război comercial la scară largă.

Disputa SUA – UE privind subvențiile pentru aeronave este unul dintre cele mai îndelungate cazuri din istoria Organizației Mondiale a Comerțului. Niciuna din părți nu a reușit să pună în aplicare în mod corespunzător hotărârile grupului privind subvențiile ilegale, din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Conflictul a început în 2004, după ce Airbus și-a depășit rivalul american (Boeing) în ceea ce privește livrările, pentru prima dată. SUA au susținut atunci că Airbus a primit 22 miliarde de dolari, sub formă de subvenții, fonduri ilegale. În replică, UE a lansat acuzații similare la adresa Boeing.

Experții din industrie precizează că acordul dintre UE și SUA vine la momentul oportun, în contextul în care China tinde să devină un competitor semnificativ pentru Airbus și Boeing. Beijingul a stabilit ca prioritate ruperea monopolului global al celor două companii, care a dominat piața zeci de ani. Acordul va fi o ușurare pentru producătorii de aeronave și alte companii de pe ambele maluri ale Atlanticului, notează FT.

Acordul a avut loc la o zi după ce Marea Britanie și SUA au ajuns la propriul acord, prin care Washingtonul a fost, de asemenea, de acord să suspende tarifele timp de patru luni.

Surse alternative: Comisia Europeană, Financial Times.

Sursa foto: Griselda Servin//Unsplash.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday