”Ne alăturăm aliaților pentru a condamna puternic recentul atac soldat cu victime asupra petrolierului Mercer Street ce a avut loc în largul coastelor Oman și le exprimăm condoleanțele noastre României și Regatului Unit pentru pierderile pe care le-au suferit”, transmite NATO într-un comunicat. 

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice spune că ”libertatea de navigație este vitală pentru toți aliații NATO și trebuie menținută în conformitate cu dreptul internațional”. ”Aliații rămân îngrijorați de acțiunile destabilizatoare ale Iranului în regiune și solicită Teheranului să își respecte obligațiile internaționale”, mai spune purtătorul de cuvânt. 

”Condamnăm acest atac. Luăm notă de evaluările făcute de Statele Unite, Regatul Unit și Israel și îndemnăm la evitarea oricărei acțiuni care ar prejudicia pacea și stabilitatea în regiune. Un cetățean român și unul britanic au fost uciși și am dori să transmitem condoleanțele noastre familiei și apropiaților. A fost un act îndreptat împotriva libertății de navigație. Ne opunem oricărei acțiuni în detrimentul păcii și al stabilității”, a declarat un purtător de cuvânt al UE. 

Marea Britanie, SUA, Israel și România au acuzat guvernul iranian că se află în spatele atacului comis cu o dronă asupra petrolierului Mercer Street, deţinut de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime, în urma căruia au murit doi membri ai echipajului, un român și un britanic. Recent, Statele Unite ale Americii au anunțat că vor da un ”răspuns colectiv”, împreună cu aliații, împotriva Iranului după acest atac. De asemenea, premierul britanic, Boris Johnson, a declarat ca Iranul va suporta consecințele acțiunilor sale. 

Teheranul a respins toate acuzațiile. ”Sursa instabilității din Golful Persic nu este Iranul, este mai degrabă prezența navelor de război și a forțelor militare ale țărilor din afara regiunii”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh.

Surse alternative: Sky News, NATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday