Răspunsul categoric al blocului comunitar a fost rostit de un purtător de cuvânt, care a explicat că Uniunii i-a fost înaintat un document în care erau aduse în discuție unirea Albaniei cu Kosovo, precum și alipirea unor părți din Bosnia la Serbia sau Croația, cu scopul integrării acestor teritorii în UE.

Scenariul a stârnit un val de reacții critice mai ales din partea bosniacilor, care l-au considerat drept ”o amenințare la unitatea teritorială”, venită la peste 20 de ani de la încheierea Războiului Bosniac. 

Agenția Reuters precizează că documentul nu a fost asumat de niciun stat. Două țări fost-iugoslave au aderat deja la UE, Slovenia și Croația, iar Muntenegru, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Albania și Macedonia de Nord și-au exprimat dorința de a adera. Blocul comunitar a precizat că înainte de un astfel de demers, țările trebuie să-și rezolve disputele teritoriale și să continue reformele democratice. În acest timp, se angajează să mențină un dialog permanent cu Balcanii de Vest, în care și Rusia și China își manifestă influența.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a discutat astăzi cu președintele sârb Alexander Vucic despre Kosovo, stat nerecunoscut de toate țările membre, iar în această săptămână vor ajunge la Bruxelles și președinții statelor Kosovo și Macedonia de Nord.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday