Marea Britanie a devenit prima țară care a aprobat vaccinul anti-COVID produs de Pfizer și va începe vaccinarea chiar de săptămâna viitoare. Decizia a fost luată în cadrul unui proces ultrarapid de aprobare, care a permis autorității de reglementare britanice a medicamentelor să autorizeze temporar vaccinul la numai zece zile după ce a început examinarea datelor din studiile la scară largă.

Într-o declarație, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care se ocupă de aprobarea vaccinurilor COVID-19 pentru UE, a declarat că procedura sa de aprobare mai lungă este mai adecvată, deoarece se bazează pe mai multe dovezi și necesită mai multe controale decât procedura aleasă de Marea Britanie.

EMA a mai spus că va lua o decizie până pe 29 decembrie. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că procedura EMA este “cel mai eficient mecanism de reglementare pentru a acorda accesul tuturor cetățenilor UE la un vaccin sigur și eficient”.

June Raine, șeful Agenției de reglementare a medicamentelor și produselor medicale din Marea Britanie (MHRA), și-a apărat decizia și a spus că “modul în care a procedat MHRA este echivalent cu toate standardele internaționale”.

Parlamentarii UE au fost și mai expliciți în criticile lor asupra acțiunii Marii Britanii. “Consider că această decizie este problematică și recomand ca statele membre ale UE să nu repete procesul în același mod”, a declarat Peter Liese, un parlamentar UE care este membru al partidului cancelarului german Angela Merkel.

Reuters amintește că potrivit normelor UE, vaccinul Pfizer trebuie autorizat de către EMA, dar țările UE pot utiliza o procedură de urgență. Marea Britanie este încă supusă normelor UE până când va părăsi definitiv blocul comunitar la sfârșitul anului.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday