Uniunea Europeană a informat Moscova că ia în considerare aplicarea unor sancțiuni suplimentare celor adoptate în trecut, pentru rolul jucat în atacurile grupului Ghostwriter. A precizat că va aduce subiectul în discuție la viitoarele întruniri internaționale. Totodată, a invitat Rusia “să adere la normele comportamentului responsabil în cyberspațiu”.

Atacurile atribuite de UE grupului Ghostwriter au vizat europarlamentari, politicieni, jurnaliști și importanți membrii ai societății civile din mai multe state membre. Hackerii au accesat calculatoarele și conturile personale ale acestora și au furat o serie de date, potrivit poziției oficiale a blocului comunitar.

În urmă cu trei săptămâni, Ministerul german de Externe a cerut Moscovei să renunțe la ”practica atacurilor cibernetice”, afirmând în același timp că “activitățile Ghostwriter pot fi atribuite actorilor cibernetici ai statului rus și, în special, serviciului de informații militare GRU”. De altfel, săptămâna trecută ofițerul responsabil pentru funcționarea platformei oficiale pe care vor fi publicate rezultatele alegerilor federale a recunoscut că site-ul a fost blocat de hackeri, dar că sistemele considerate importante nu au fost afectate. Anterior, autoritățile germane au semnalat existența unor încercări de a obține detalii personale de autentificare ale parlamentarilor federali și de stat, cu scopul comiterii furtului de identitate.

În acest context, există temeri că incidentele de securitate ar putea fi folosite pentru a contesta legitimitatea rezultatelor alegerilor din Germania, din acest weekend, și pentru a alimenta valurile de dezinformare pe rețelele de socializare.

Sursa: DW.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday