Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene a anunțat adoptarea pachetului de sancțiuni anunțate vinerea trecută de către Ursula von der Leyen. Ele vor intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

În această după-amiază, un oficial european citat în anonimat de Reuters a declarat că sunt vizate și investițiile în companiile Gazprom (cel mai mare producător de gaze din lume), Rosneft (cel mai mare producător rusesc de petrol) sau Transneft (gestionarul sistemelor de conducte din Rusia).

Sursa a comentat că nu va fi oprită și aprovizionarea de la aceste companii, pe fondul temerilor legate de evoluția prețurilor de petrol în UE. Spre comparație, SUA au interzis săptămâna trecută toate importurile de petrol rusesc, dar nu importau o cantitate semnificativă.

Ursula von der Leyen a mai spus vineri că Federației Ruse îi va fi retras statutul de ”națiune favorizată” și astfel va pierde toate beneficiile comerciale. De asemenea, nu va mai putea livra blocului comunitar oțel sau fier și nici să aducă în țară bunuri de lux. Alți 15 oligarhi ruși, în frunte cu Roman Abramovici (proprietarul Chelsea Londra) vor avea averile înghețate.

Sursa: Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday