UDMR transmite într-un comunicat de presă că ,,începând de astăzi nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului”. ,,Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”, se mai arată în documentul citat.

Update: Prima reacție din partea PSD a venit prin intermediul secretarului general Codrin Ştefănescu:

„Facem tot ce este necesar ca lucrurile să fie normale acolo. Să vedem care este de fapt problema, cum s-a ajuns la un astfel de incident. Când vorbim despre morţii oricui este o chestie sfântă. Toate locurile în care sunt îngropaţi strămoşii, indiferent ai cui, sunt foarte importante pentru toate comunităţile şi prin urmare trebuie să luăm toate măsurile ca să nu se mai întâmple aşa ceva. PSD a fost întotdeauna partidul care a luat poziţie şi s-a implicat, atunci când au fost scandaluri legate de profanarea de morminte, când a fost scandalul cu profanarea cimitirului Evreiesc. Am cerut tot timpul şi anchete în sensul acesta. Astfel de lucruri sunt sfinte”, a afirmat Codrin Ştefănescu, joi, pentru Mediafax.

Amintim că, potrivit G4Media ,,cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale, pentru că Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar și italieni și ruși, deși Primăria comunei Sânmartin din Harghita susține că cimitirul se află pe teritoriul său”.

UDMR transmite și că în această dimineață, Poliția din Bacău a efectuat percheziții la domiciliul viceprimarului din Sânmartin și la Primăria Sânmartin: ,,Viceprimarul LÁSZLÓ Antal a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Harghita, în condițiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea și profanarea mormintelor soldaților maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică. La fel, autoritățile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmănești, care a contribuit la escaladarea evenimentelor”.

UDMR acuză că atitudinea Guvernului este inacceptabilă ,,atât din punct de vedere etnic, moral, cât și politic”: ,,În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE. Guvernul trebuie să oprească practicarea dublei măsuri de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi”.

În documentul citat se mai precizează că UDMR solicită Guvernului să înlăture construcțiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului și ,,să demareze cercetările din oficiu privind abuzurile primarului din Dărmănești și ale celorlalți autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor”.