Jumătate de milion de cetățeni ucraineni au fost deportați din țara lor în Federația Rusă fără acordul acestora. Din păcate nu există deocamdată nicio oportunitate de a intra în contact cu acești oameni”, a declarat Mykyta Potuareyev, șeful comitetului umanitar din cadrul parlamentului ucrainean. 

Datele oferite de oficialul ucrainean citat de Reuters nu au putut fi verificate din alte surse. 

Știm despre așa-numitele tabere pentru filtrare a cetățenilor ucraineni. Aceasta este una dintre direcțiile posibile pe care Crucea Roșie ar trebui să o urmeze, cel puțin pentru a găsi acești oameni deportați și pentru a înțelege ce se întâmplă cu ei pe teritoriul Rusiei”, a mai declarat Potuareyev.

Cu toate acestea, Alexandra Boivin, un oficial al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, spune că nu se poate stabili la acest moment dacă aceste persoane au fost deportate împotriva voinței lor sau nu, dar că este, într-adevăr, “o situație îngrijorătoare”.

Convențiile de la Geneva din 1949, care definesc standardele juridice internaționale pentru gestionarea crizei umanitare pe timp de conflict, interzic transferurile forțate și în masă de civili pe teritoriul puterii ocupante și plasează acest demers în sfera crimelor de război. 

Moscova a negat că și-a îndreptat atenția asupra civililor în timpul atacurilor asupra Ucrainei și spune că a oferit ajutor umanitar cetățenilor ucraineni care doresc să-și părăsească țara. De asemenea, o rezoluție a guvernului rus din 12 martie a publicat locațiile a 95.909 de cetățeni ucraineni care și-au părăsit țara și au ajuns pe teritoriul Rusiei. O lună mai târziu, armata rusă a transmis că “a salvat” 138.014 civili din Mariupol, pe măsură ce luptele s-au intensificat. 

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Palinchak / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday