Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) anunță că a reținut un înalt reprezentant al Secretariatului Guvernului și un șef de departament din cadrul Camerei de Comerț și Industrie. Cei doi, ale căror identități nu au fost făcute publice, sunt acuzați că fac parte dintr-o rețea de spionaj pentru Rusia. 

SBU informează că a efectuat o amplă operațiune în mai multe etape, pentru a neutraliza rețeaua: ”Au trimis inamicului diverse informații sensibile, de la starea capacității noastre de apărare până la aranjamentele de la graniță și alte date personale despre ofițeri”.

Cele două persoane apar într-un montaj video, cu drapelul ucrainean în spate, și spun că au colaborat cu Moscova, unul din 2016, iar celălalt din 2019. Unul dintre ei a declarat că a primit 33 de mii de dolari de la ruși, iar celălalt 27 de mii de dolari.

Serviciul de Securitate afirmă faptul că cei doi erau plătiți cu sume cuprinse între 2.000 și 15 mii de dolari, în funcție de valoarea informațiilor pe care le ofereau. Reuters notează că partea rusă nu a emis nicio reacție, în urma acestui comunicat de presă.

Surse alternative: Reuters, Comunicatul SBU

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday