Ministerul ucrainean al Energiei a anunțat că, începând de marți, statul nu va mai exporta energie electrică în statele Uniunii Europene și Moldova. Totodată, a învinuit Rusia că terorizează Ucraina pe plan energetic și că pune presiune asupra blocului comunitar. Ministrul Gherman Galușcenko a declarat la televiziunea națională că astăzi a avut loc cel mai grav atac asupra rețelei energetice de când Rusia a invadat țara.

Ministerul amintește că Ucraina a continuat să furnizeze energie UE chiar și după ce a oprit Centrala Nucleară Zaporijie, cea mai mare de pe continent. Sistemul ucrainean a fost conectat la cel european în martie, dar exporturile au început pe 1 iulie. Acestea se realizează, în proporție importantă, prin România.

Nu este clară cantitatea de electricitate livrată până acum de către Kiev, însă în iulie un consilier al ministrului declara că până la finalul lui 2022, statul ar putea câștiga din tranzacții 1,5 miliarde de euro.

Sursa: Ministerul ucrainean al Energiei

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday