Compania națională de căi ferate a Ucrainei a restricționat temporar transportul unor bunuri agricole prin punctele de trecere a frontierei către România și Polonia, a anunțat sâmbătă compania de consultanță APK-Inform, care nu a precizat de ce au luat autoritățile ucrainene această decizie.

Ucraina, un mare producător agricol, obișnuia să-și exporte majoritatea mărfurilor prin porturi maritime, dar, de la începutul invaziei Rusiei, a fost forțată să exporte bunuri pe cale feroviară, pe la granița de vest. 

APK-Inform a precizat că, în ceea ce privește România, există restricții la exportul de cereale și semințe prin trecerile Diakovo și Vadul-Siret, începând de astăzi și “până la noi ordine”.

De asemenea, compania de consultanță a spus că restricțiile privind circulația mărfurilor către Polonia prin Iahotîn vor fi valabile în perioada 16 aprilie – 18 aprilie. Alte restricții sunt în vigoare pentru transportul de cereale, semințe oleaginoase și produse alimentare prin Izov către orașele poloneze Hrubieszów și Sławków.

Săptămâna aceasta, ministrul ucrainean al Agriculturii Mykola Solsky a declarat că sarcina principală a ministerului este să găsească modalități alternative de export al cerealelor ucrainene. Țara are milioane de tone de diverse mărfuri disponibile pentru export.

Solsky a mai spus că 1,25 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase se află pe nave comerciale blocate în porturile ucrainene și că acestea s-ar putea deteriora în curând. Înainte de război, Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase pe lună. În martie, exporturile au scăzut la 200 de mii de tone.

Sursă: Reuters

Sursă foto: Tatiana Golmer | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday