Președintele german Frank-Walter Steinmeier plănuia să facă o vizită comună în Ucraina alături de președintele polonez Andrzej Duda și omologii lor din Estonia, Lituania și Letonia, pentru a transmite un semnal puternic de solidaritate europeană cu Ucraina”. Dar “se pare că această călătorie nu a fost dorită la Kiev, a spus el astăzi în timpul unei vizite la Varșovia.

Potrivit Biroului Președintelui, vizita în Polonia a fost menită să ilustreze faptul că germanii și polonezii sunt de partea Ucrainei după ce Rusia a invadat țara pe 24 februarie. Cuplul prezidențial german urmează să se întâlnească cu refugiații ucraineni și cu voluntarii polonezi.

Cu toate acestea, la începutul acestei luni, ambasadorul ucrainean în Germania Andriy Melnyk și viceprim-ministrul polonez Jaroslaw Kaczynski l-au criticat pe Steinmeier pentru apropierea sa de Rusia. Melnyk a declarat pentru ziarul Tagesspiegel că președintele german nu a vorbit serios despre ruptura sa de Rusia. 

Ambasadorul ucrainean a adăugat că apropiații lui Steinmeier, precum Jens Plötner, consilier pentru politică externă al cancelarului Olaf Scholz, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Andreas Michaelis, precum și mulți ambasadori importanți, împărtășesc, de asemenea, relațiile strânse ale lui Steinmeier cu Moscova.

În plus, președintele german a fost apropiat de fostul cancelar Gerhard Schröder, ale cărui legături cu Rusia după pensionare au devenit din ce în ce mai notorii. El a avut, de asemenea, două mandate ca ministru de Externe înainte de a deveni președinte, inclusiv când Crimeea a fost anexată de către Rusia în 2014.

Săptămâna trecută, Frank-Walter Steinmeier a declarat că a greșit când a pledat pentru apropierea Occidentului de Rusia: “Adeziunea mea la Nord Stream 2 a fost clar o greșeală. Noi căutam o punte de legătură în care Rusia nu mai credea și în privința căreia aliații noștri ne-au avertizat. Nu am reușit să construim o casă europeană pentru toată lumea. Nu am crezut că Vladimir Putin va îmbrățișa ruinarea economică, politică și morală a țării sale, de dragul nebuniei sale imperialiste. În această privință, ca și alții, m-am înșelat”.

Sursă: Deutsche Welle

Sursa foto: Palinchak | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday