Potrivit BBC, protestele au loc duminică în Herson, Kahovka, Enerhodar și Berdeansk, toate fiind controlate în prezent de trupele rusești. La Herson, presa locală relatează că mulțimea a manifestat pașnic, iar oamenii au fluturat steaguri ucrainene și au scandat “Herson este Ucraina!”.

La Berdeansk, trupele rusești au fost filmate în momentul în care au intervenit împotriva mulțimii. Din primele date, cei care au intervenit fac parte din forțele de securitate ale separatiștilor. Nu este clar în acest moment dacă sunt persoane reținute sau dacă sunt și victime.

Corespondentul Wall Street Journal din Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, spune că militarii ruși au încercat să oprească protestul și să aresteze mai mulți protestatari. În plus, conform imaginilor postate pe rețelele de socializare, aceștia au tras mai multe focuri de avertisment pentru a dispersa mulțimea.

Contextul este unul tensionat în aceste orașe. De exemplu, în ultima săptămână, proteste au avut loc zilnic la Herson, după ce orașul a fost ocupat de ruși, care intenționau să organizeze un “referendum” pentru stabilirea conducerii în oraș. Manifestanții au fost filmați în momentul în care fluturau steaguri ucrainene în apropierea blindatelor rusești, iar în schimb, unii militari ruși și-au îndreptat armele spre protestatari. (Foto Sky News)

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday