Civilii rămași în orașele ocupate de armatele Rusiei au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva ocupației. În Berdeansk, mulțimea s-a adunat într-o piață și a scandat lozinci pro-Ucraina și anti-Rusia, fluturând steagul țării lor. Potrivit CNN, o manifestație a avut loc și în Luhansk.

În Melitopol, sute de oameni au mărșăluit în direcția militarilor ruși și i-au determinat să se retragă, în ciuda faptului că soldații au tras focuri de avertisment în aer.

În Herson, peste două mii de oameni au mărșăluit în centrul orașului, au cântat imnul național, au fluturat steaguri și le-au cerut rușilor “să plece acasă“.

Ihor Kolykhaiev, primarul din Herson, a declarat că civilii nu mai au arme pentru a ține piept forțelor de ocupație: “Armata noastră a fost învinsă și a trebuit să se retragă“. Edilul a confirmat că rușii au încercuit și ocupat orașul și că probabil vor rămâne în control până la o eventuală ofensivă a armatei ucrainene.

Potrivit lui Kolykhaiev, rețelele de energie și de apă curentă nu mai funcționează. A explicat că Rusia s-a oferit să trimită ajutor din Crimeea pentru cei rămași în oraș, dar populația refuză.

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe, i-a lăudat pe manifestanți și a spus că ei sunt o sursă de inspirație pentru Ucraina și pentru restul lumii: “Admir spiritul neînfricat al compatrioților mei și fac apel la toată lumea de pe glob să-i susțină!“ 

Acțiuni de susținere a Ucrainei și de condamnare a războiului început de Rusia au avut loc și în mai multe capitale din Europa, cum ar fi Berlin, Paris, Londra, Roma, Dublin, dar și în Zurich (Elveția) și Hamburg (Germania). BBC raportează manifestații și în Croația și Thailanda.

Surse alternative: CNN, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday