Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a fost întrebat la summitul Yalta European Strategy (YES) dacă ar putea avea loc un război cu Rusia. Șeful statului ucrainean a răspuns: “Cred că s-ar putea întâmpla. Este cel mai grav lucru care s-ar putea produce, dar, din păcate, există această posibilitate”.

În aceeași conferință, Zelenski a reclamat faptul că Ucraina nu a primit un răspuns clar în privința aderării la NATO: “Relațiile noastre cu SUA s-au îmbunătățit. În privința aderării, nu am primit… o poziție directă”.

“Nu am timp să mă gândesc la el (n.r. Vladimir Putin). Sunt interesat să avem o întâlnire substanțială, nu una declarativă, așa cum am văzut cu alte state”, a mai spus președintele.

Din 2014, de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, Kievul susține că în cadrul conflictului și-au pierdut viața 14 mii de persoane. Tensiunile dintre cele două state s-au acutizat recent, după ce Rusia a decis să dispună mai multe trupe la granița cu țara vecină.

Astăzi, Rusia a început un exercițiu militar, în colaborare cu Belarus, la granița NATO. Exercițiul reunește 200 de mii de soldați, sute de blindate și piese de artilerie, precum și 80 de avioane și elicoptere și 15 nave de luptă.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday