Mâine vin oameni din SUA, mă voi întâlni cu secretarul Apărării și secretarul de stat, domnul Blinken”, a declarat Zelenski astăzi, în timpul unei conferințe de presă ținută la metroul din Kiev. “Cred că vom aștepta până când condițiile de securitate îi vor permite și președintelui SUA să vină să sprijine poporul Ucrainei”.

Președintele ucrainean a precizat că va discuta cu cei doi oficiali americani despre tipurile de arme de care are nevoie Ucraina pentru a continua lupta împotriva invaziei ruse. Totuși, întâlnirea de mâine nu a fost încă confirmată de administrația Biden, dat fiind faptul că nici Casa Albă, nici Departamentul de Stat nu au comentat asupra anunțului lui Zelenski.

De îndată ce vom avea (mai multe arme), de îndată ce vor fi suficiente, credeți-mă, ne vom recupera teritoriile care sunt ocupate temporar”, a mai spus președintele reporterilor.

Vizita, care marchează exact două luni de la începutul războiului, ar fi prima realizată de către oficiali americani de top în capitala Ucrainei de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie. În martie, Blinken s-a întâlnit pentru puțin timp cu ministrul ucrainean de Externe la granița dintre Ucraina și Polonia.

Prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson, președintele Comisiei Europene Ursula Von der Leyen și alți lideri străini au vizitat anterior Kievul pentru a-și arăta sprijinul față de guvernul ucrainean. Aceste călătorii au stârnit presiuni asupra Statelor Unite pentru a programa o vizită a președintelui Joe Biden sau a altor înalți oficiali americani către Ucraina, dar Casa Albă a spus că nu există planuri ca Biden să viziteze țara în viitorul apropiat.

Surse: Bloomberg, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday