Josep Borrell a declarat că vizita celor doi oficiali europeni este un semnal că “ucraina deține controlul asupra teritoriului său” și că guvernul de la Kiev este încă la conducerea țării. Ursula von der Leyen și Josep Borrell sunt ultimii lideri occidentali care vizitează Ucraina, după ce prim-ministrul Poloniei, cel al Sloveniei și cel al Cehiei au discutat cu președintele Zelenski luna trecută, la Kiev. 

Ursula von Der Leyen a efectuat o vizită în orașul Bucea. Aparent, această vizită nu era menționată pe agenda oficială, din motive de securitate. Aceasta a spus că moartea civililor din orașul ucrainean arată “partea întunecată” a armatei ruse, și a promis că va ajuta Kievul în apărarea “graniței Europei”.

“Ce s-a întâmplat aici este de neconceput. Am văzut nesăbuinţa şi nepăsarea cu care au ocupat oraşul. Lumea întreagă este în doliu, alături de oamenii din Bucea. Ei sunt cei care apără granița Europei, apără umanitatea, apără democrația și, prin urmare, suntem alături de ei în această luptă importantă”, a declarat von der Leyen reporterilor din Bucea.

Ucraina nu este o țară invadată, dominată. Există încă un guvern care primește oameni din afara granițelor țării și accesul în capitala Kiev este posibil”, a declarat Borrel, precizând că speră ca UE să ofere încă 500 de milioane de euro Kievului în următoarele zile. 

Borrel a precizat că această întrevedere cu președintele ucrainean va permite blocului comunitar să sublinieze măsurile pe care UE le-a luat pentru a “izola Rusia” de restul lumii, ca răspuns la invazia asupra Ucrainei, care este în desfășurare  de șase săptămâni, un război pe care Moscova îl descrie drept “o operațiune specială de denazificare” a țării vecine. 

Volodimir Zelenski a cerut Bruxelles-ului să intensifice acțiunile împotriva Rusiei, inclusiv să interzică importurile de petrol și gaze din țară. A cerut de asemenea UE să accepte Ucraina ca membru cu drepturi depline al blocului comunitar.

Josep Borrel a precizat că sancțiunile asupra importurilor de petrol reprezintă “marele elefant din cameră”, cu unele îngrijorări că o astfel de mișcare ar putea provoca o creștere significantă a prețurilor la energie în țările europene. Acesta a mai precizat că o decizie privind exporturile va fi pusă în dezbatere luni, la Bruxelles.

Tot astăzi, anterior vizitei celor doi oficiali europeni, două rachete au lovit gara din Kramatorsk, la nord de Donețk, un important punct de evacuare a civililor. Atacul a rezultat cu decesul a cel puțin 30 de persoane și rănirea a altor 100. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday