Parlamentarii ucraineni au votat o lege prin care Agenția Anticorupție (NAZK) își recapătă competența de a verifica declarațiile de avere ale funcționarilor. 

Curtea Constituțională a Ucrainei a redus atribuțiile acestei instituții printr-o decizie din octombrie, considerând excesivă pedeapsa pentru informații false despre declarațiile de avere ale funcționarilor publici și anulând dreptul agenției de a face verificări în cazul acestor declarații. 

Decizia Curții a dus, totodată, la suspendarea unui acord cu FMI în valoare de 5 miliarde de dolari. Fondul își exprimase îngrijorările legate de reforma din Ucraina și de independența băncii centrale. 

Președintele Volodymyr Zelenskiy a avertizat că țara ar putea să intre într-un “haos sângeros” și riscă reintroducerea vizei pentru cetățenii săi la intrarea în țările Uniunii Europene, dacă reformele anticorupție nu vor fi restabilite.

Este de așteptat ca economia Ucrainei să se contracte cu 5% în acest an și să intre în recesiune pe fondul pandemiei de coronavirus. Din septembrie, numărul cazurilor noi este în creștere, iar guvernul a anunțat că va introduce carantină la nivel național de la începutul lunii ianuarie.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday